Muffiny jsou parádní věc:
Dost malé na to, aby je dítě snědlo a nenechalo nakousané někde povalovat. Dost dekorativní na to, aby se daly na oslavu použít. Vše umícháte v míse, upečete, košíčky máte (u mě) koupené, zápichy do muffinů taktéž, takže výsledek bude super a času to moc nezabere.
Nově mám nyní i třípatrové kartonové stojánky v modré nebo růžové barvě, na ně muffiny naskládáte a máte hotový zázrak.
Tady recepty na naše rodinné trháky:
Psí muffiny (sladké):
Jmenují se tak, protože jsou vhodné i pro vaše psí mazlíčky. My tedy psa nemáme, ale kdyby nějaký přišel, mám mu co nabídnout. Přestože jsou úplně zdravé, děti je milují.
Na šest větších nebo 12 malých muffinů si připravte:
4 lžíce olivového oleje
100 ml mléka
3 lžíce medu
1 vejce
200 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky (já dávám půl na půl)
1 lžičku jedlé sody
100 g borůvek, malin nebo jahod (jahody pokrájejte)
máslo a mouku na vymazání a vysypání formy ( peču v silikonové a nevymazávám)
Troubu vyhřejte na 180 stupňů, podle potřeby vymažte formičky nebo je vyložte papírovými košíčky. Olej promíchejte s mlékem a medem a vidličkou prošlehejte s vejcem. V míse promíchejte mouku s jedlou sodou, vlijte tekuté suroviny a rychle vypracujte hladké těsto. Přidejte ovoce (pokud chcete muffiny vytunit, tak i kousek nalámané čokolády- pak ale na pejsky zapomeňte) a hmotu rozdělte do formiček. Plňte je do dvou třetin, těsto pečením nabude. Pečte dozlatova 15 až 25 minut podle velikosti. Nechte vychladnout.
A jedny slané, ať se děti moc nenatláskají sladkým.
Sýrové muffiny (mají je rády i děti, které jinak sýr moc nemusejí):
150 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky
2 lžičky kypřícího prášku
2 vejce
200 ml smetany ke šlehání
100 g ementálu
100 g špenátových listů
špetka muškátového oříšku
50 g rozehřátého másla
1 malá cibule
sůl a pepř
Troubu předehřejte na 200 stupňů, máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Formu na muffin vymažte nebo vyložte papírovými košíčky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V míse promíchejte mouky s kypřícím práškem, přisypte cibuli, na menší kousky pokrájený špenát a nastrouhaný ementál a promíchejte. V jiné nádobě prošlehejte smetanu s vajíčky a máslem, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vlijte k mouce. Krátce a důkladně promíchejte špachtlí. Pro tentokrát zapomeňte na mixér, ani těsto dlouho nemíchejte. Muffiny by byly tuhé. Těsto lžící nandejte do dvou třetin košíčků a pečte zhruba 25 minut dozlatova.
Tip:
Celozrnnou mouku koupíte různých druhů - žitnou, pšeničnou, špaldovou, zpravidla v biokvalitě. V použití se od běžné neliší, ale nenahrazujte ji zcela, pečivo by bylo trupelnaté a mazlavé, celozrnné mouky stačí 30 až 60 procent.
Chuť a vůně muffinů záleží na použitém sýru, zkuste smíchat různé druhy - ementál s parmazánem, goudu s parmazánem, mozzarelu s nivou nebo švýcarské druhy sýrů....